התמקדות בהריון ובלידה
התמקדות בהיריון ובלידה
תקופת ההיריון והלידה מעוררת שינויים ומפגישה את האישה עם עצמה באופנים שונים, לעיתים גם במצבים קיצוניים או כאלה שאינם מוכרים לה.
אישה בחודש השביעי שבאה אלי למפגש מתארת מצב כזה "אני לא מכירה את עצמי כך….זה מטלטל אותי, אני מוצאת את עצמי כשכול הרגשות גועים ונשפכים ממני ואני נותרת כך בלי שליטה על מה שיוצא לי מהפה…זו תחושת חוסר אונים גדולה…"
אכן מבחינה פסיכופיזית זוהי תקופת שינויים, ישנה הפרשה מוגברת של הורמונים, הגוף מתארגן להכיל ולגדל את העובר, מבנה הגוף משתנה, המערכת הרגשית מושפעת מכול השינויים הללו והאישה פוגשת את עצמה במצבים רגשיים שאינה מכירה, היא עצמה צריכה להתארגן , להבין וללמוד לקבל ולהכיל את מה שקורה לה וכמו כן הסביבה שלה שמושפעת באופן ישיר משינויים אלה.
במסגרת עבודתי רבת השנים עם נשים בתהליכי החיים בכללם תקופת ההיריון והלידה, התוודעתי לשיטת ההתמקדות-focusing , אותה פיתח פרופ' יוג'ין ג'נדלין פילוסוף ופסיכותרפיסט שחי בארה"ב.
מצאתי את השיטה כתומכת ועוזרת לנשים בזמן ההיריון והלידה להבין את התהליכים שעוברים עליהן, לקחת את השליטה ולנהל את התקופה הזו מתוך הקשבה ואמפטיה, ההיריון המתרחש בגוף מאפשר לאישה להקשיב למסרים המגיעים ממנו.
בסיס השיטה הוא לימוד הקשבה עדינה ועמוקה לתחושות גופניות, מאחר ואלה עולות ומוקצנות בזמן ההיריון, ישנה הזדמנות גדולה יותר להתחבר אליהן, הגוף הוא מאין שער שאפשר דרכו להיכנס פנימה להתחבר לתחושות , לקבל מסרים שעוזרים לעשות סדר פנימי, להבין את מהות ההרגשה או התחושה, אישה שלומדת לדבר את שפת ההתמקדות תוכל ללמוד לקבל באמפטיה את הרגשות העולים ומציפים אותה ולתת להם ליצור תנועה פנימית שתביא לשינוי בהרגשה שלה.
מהי שיטת התמקדות?
בהתמקדות האדם מתחבר למודעות גופנית פנימית, יוג'ין ג'נדלין כינה מודעות זו בשם felt" sense " , הגוף שלנו לתפישתו הוא יותר מאשר פיזי ביולוגי, הוא חלק ממערכת שלמה הנוכחת בטבע וביקום אשר מתקיימת בה אינטראקציה , אותה מודעות גופנית מחזיקה בידע רב על מצבי חיים בעיות, קונפליקטים, רגשות ויחסים, הדרך אותה מציע לנו ג'נדלין מובילה אותנו לליבת התחושה המורגשת וזו נפתחת בפנינו ומאפשרת לנו תהליכים של הבנה, פרימת מורכבויות, שחרור רגשי, התחזקות ויכולות לראות פרספקטיבות נוספות, התהליך מאפשר להתקדם צעד אחר צעד לקראת ריפוי, צמיחה והתפתחות.
עקרונות השיטה הם: הקשבה, נוכחות וקבלה רדיקלית, פיתוח שפת דיאלוג פנימי ואמפטיה.
השיטה מבוססת על הפילוסופיה אותה פיתח יוג'ין : the philosophy of the implicit הפילוסופיה של המובלע, אחרי שנים רבות של חקירה ועבודה משותפת עם הפסיכולוג קרל רוג'רס מחלוצי הפסיכולוגיה ההומניסטית, במחקר משותף שערך ג'נדלין בנושא מתי פסיכותראפיה מצליחה, הוא ושותפיו למחקר הקשיבו למאות שיחות טיפוליות ובהן התגלה שמטופלים מסוימים מתחברים בזמן הטיפול באופן ספונטני למאין מרחב פנימי של חוויה ותחושה שנחווית בגוף לפני שהיא מומשגת למילים, אותם מטופלים על פי קריטריונים שנקבעו להצלחת הטיפול , אכן השיגו תוצאות חיוביות מהתהליך הטיפולי.
הוא המשיך לחקור את החיבור וההקשבה לחוויה הפנימית ומשם כפי שהוא אומר ההתמקדות התגלתה ולא הומצאה, לכל אחד מאיתנו ישנה האפשרות להתחבר למימד חוויתי פנימי בצורה כזו, עלינו רק ללמוד את הדרך להגיע לשם, בהמשך הוא פיתח את ששת התנועות של שיטת התמקדות כדי שרבים יוכלו להיעזר בגישה זו.
מהי התרומה של התמקדות:
· שיפור היכולת להתמודד עם כאבים
· שחרור וטרנספורמציה רגשית
· שיפור מערכת יחסים פנימית ובינאישית
· חוויה מרפאה של קבלה ואמפטיה עצמית
· קבלת פרספקטיבות במצבי חיים שונים
· חיבור לידע שלך, לתשובות שמתאימות לך
· תוכלי להנהיג את חייך מתוך מודעות ועוצמה
אני רוצה להמשיך את הדוגמא שהצגתי קודם לכן, (מדובר באישה שעבדתי איתה בעזרת התמקדות והיא יודעת את השפה) הנקודות בין המשפטים מסמנים שהייה-הפסקות בדיבור-הקשבה עמוקה.
אני מזמינה את א' להיות לרגע עם כל מה שאמרה…אני מהדהדת לה את תחושת חוסר האונים ומזמינה אותה להיות עם זה , לבדוק מה עולה לה מהמקום הזה שיש בו תחושת חוסר אונים….
היא מרגישה לחץ באזור הסרעפת, "זה כמו לולאה שסוגרת ולוחצת…שחור כהה…. יש שם פחד… "
אני מזמינה אותה להיות ליד הפחד להתבונן ולשים לב אם עולה דימוי או זיכרון….
…היא רואה את עצמה ילדה בערך בת 10, חוזרת נסערת מבית הספר ורוצה לשתף את אימא במה שקרה לה, האימא אומרת לה שהיא צריכה להיות חזקה לא להראות לעולם מה היא מרגישה כדי שלא יפגעו בה….
אני מסתכלת עליה ורואה את "התפנית המורגשת" עליה מדבר ג'נדלין כשלב חשוב בתהליך ההתמקדות, היא לוקחת נשימה עמוקה, ומרפה את הגוף, משהו בתוכה משתנה מקבל תפנית, אני משקפת לה את השינוי הפיזי….
…היא מאשרת ואומרת "כן אני מבינה פתאום כל כך הרבה דברים בהתנהלות שלי מול מצבים רגשיים קיצוניים, ההתמודדות שלי הייתה לכבות את הרגשות להדחיק אותם שלא אתפס כאישה חלשה…"
אני מזמינה אותה להיות עם ההבנה, הגילוי החדש שהגיע…..
…"אני רוצה ללמוד להיות קשובה לרגשות שלי היא אומרת, אני רוצה להודות לעובר , לגוף שלי שמדבר איתי חזק כל כך,…"
אנחנו יכולים לראות בדוגמא שלפנינו את המסע שא' עושה דרך התמקדות, היא לומדת להקשיב פנימה למסרים שמגיעים מגופה, אותה תחושת חוסר אונים, היא כמו שער שדרכה אני מובילה אותה להיכנס, דרך שהייה, נוכחות, קבלה והקשבה, היא הולכת בעקבות תחושת הכיווץ והדימוי שעולה באזור הסרעפת, במקום הזה עולה רגש-פחד שלמעשה מתברר כחוויה ראשונית של להיות עם רגש מבלי להדחיק אותו, ומהרגש מגיע הזיכרון והתובנה החשובה של מערכת היחסים שלה עם הרגשות ודימוי של אישה חלשה,
בסופו של התהליך היא נותנת לעצמה לגיטימציה להיות נוכחת ולשים לב לרגשות שעולים בתוכה
"….אני מרגישה רגועה…. העובר שלי מרגיש רגוע….עולה לי דימוי של פרח לבן שנפתח… אני יכולה להריח אותו….אני יכולה לחבק את עצמי ואת העובר ולומר לנו שהכול בסדר…"
יחסי הגומלין בין הגוף והנפש הם דינאמיים ומתרחשים כל הזמן, הם באינטראקציה משפיעים ומושפעים אחד מהשני, כפי שראינו בדוגמא לעיל ניתוק מתחושת גוף או מרגש מובילה להרגשת חוסר אונים ואי יכולת לשלוט בהתנהגות, כשאנו חווים את עצמנו ואת העולם אנו עושים זאת באמצעות הגוף, כפי שציינתי קודם יוג'ין מתייחס לתחושות הגוף כשער שמזמין אותנו להיכנס ולבדוק מה באמת נשמע שם בפנים, גופנו הוא כמו בית אם נתעלם ממנו נהיה כמו חסרי בית.
גוף האישה בתקופת ההיריון הוא בית לעצמה ובית לעובר שלה, בביתה זה מתרחשים כל הזמן תהליכים ומועברים אליה מסרים מהם היא יכולה לצמוח ולהתפתח , להבין את עצמה ולהכין את ביתה המתמלא בדרך הטובה ביותר לקראת הלידה והיותה לאם.
בהתמקדות אנו מפתחים מיומנויות של תשומת לב עדינה ועמוקה כדי להעלות את המודעות לעצמנו דרך תחושות גופניות, בעזרת עמדה סקרנית ולא שיפוטית, אנו יוצרים את התנועה הפנימית שמביאה לתובנה, לשינוי והקלה , משהו חדש נפתח ומתרחב, מתגלות לנו פרספקטיבות חדשות והשינוי שמגיע מבפנים תומך בנו לסמוך, להאמין ולבטא את החדש בעולם החיצוני.
אם נחזור לדוגמא של א' אנו רואים שהתנועה הפנימית שהתרחשה בגוף דרך תחושות, דימויים ורגש למעשה הביאה תובנה חדשה והבנה שזה בסדר להרגיש, היא רוצה ללמוד לעשות את זה, הקלה במערכת הפסיכופיזית שלה באה לידי ביטוי, הגוף נרגע, העובר נרגע, עלתה מחשבה שהכול בסדר.
בעבודת המלווה/דולה ישנה חשיבות מאוד גדולה לעבודה עם התמקדות, הדולה לומדת לשים לב לעצמה, לתחושות המורגשות שלה מול הסיטואציה בה היא נמצאת עם האישה והיא לומדת להוביל ולאפשר לאישה להתחבר ולהקשיב לתחושותיה שלה, האינטראקציה שנוצרת במרחב השיתופי הזה מעצימה את החוויה ומאפשרת לתהליך לנוע ולצמוח מתוך עצמו.
אני אוהבת את הדרך של ההתמקדות, היא מכבדת ומאפשרת מקום לאדם שעושה תהליך להיות מחובר לכוחותיו לעוצמתו לעצמו, יש בדרך זו רגעים רבים של חסד והתרגשות, אין מי שיודע יותר במרחב הזה, יש הזמנה להיות בנוכחות מלאה בבית הפנימי כאישה לאישה בתוך חווית ההיריון והלידה , רגעים של מפגש נשמות, נוצר מרחב מקודש ומרפא בו שימוש בשפת ההתמקדות הוא טבעי כל כך.
הכותבת:
זהרה שלו, תרפיסטית גופנפש, מנחה קבוצות, מלווה תהליכי התפתחות, מלווה נשים בתהליכי החיים עם התמחות בהיריון ולידה, (הייתי דולה בעבר), מלמדת התמקדות עד לדרגת הסמכה מטעם המכון בניו יורק, מנחה קונסטלציה משפחתית, מלמדת באוניברסיטה הפתוחה, מטפלת ביחידים בקליניקה בשוהם, מלווה תהליכי סופרויז'ן למטפלים.